Стабилизиране на цените на жилищните имоти и запазване на ниските лихви по

...
Стабилизиране на цените на жилищните имоти и запазване на ниските лихви по
Коментари Харесай

Брокери: Цените на имотите достигат своя пик

Стабилизиране на цените на жилищните имоти и опазване на ниските лихви по заемите - това прогнозират съвсем единодушно агенциите за недвижими парцели за пазара през 2020 година  

Укротяването на цените стартира още предходната година. През 2019 година междинните цени на парцелите в София да вземем за пример са се повишили със 7.13%, показват данни на " Адрес ". Преди това имаше двуцифрени растежи. Покачването обаче не се дължи не толкова на фактически повишаване на жилищата, а е по-скоро статистически резултат - просто се купуват главно по-качествени парцели. 



В СТОЛИЦАТА

В множеството квартали на столицата се следи задържане на цените на общоприетия профил парцели. Минимално повишаване има в регионите с ограничено ново строителство - такива са централните градски елементи и  " Лозенец ". В южните квартали, където преоблада новото строителство, заради сделките на зелено при по-изгодни условия покачването на цените е много едва. Единствено в част от източните региони се следят надценени предложения.

При старите жилища, изключително панелните, цените са достигнали своя пик, считат от " Адрес ". „ Собствениците на по-стари парцели, които обмислят продажба, да не чакат прекомерно дълго, тъй като натискът от новото строителство ще се усили ", споделя Гергана Тенекеджиева от " Адрес ".



 

ИЗВЪН СТОЛИЦАТА 

Пазарът на жилища отвън столицата също остава деен. Делът на покупките с ипотека в регионалните градове е по-нисък от този в столицата. Средните цени на парцелите през предходната година са се покачили с към 5%.

Бургас изпреварва столицата по растеж на подписаните покупко-продажби през миналата година, като пазарът притегля хора със свободни средства, които търсят благоприятни условия за инвестиция. Цените на парцелите в края на 2019 година доближават приблизително 712 евро за квадратен метър, което е с 6.27% повече от преди година.

Засилен е ползата за покупка на жилище и в курортните комплекси към Варна и в самия град, като желани са централните елементи и регионът към Морската градина. Там средата цена се движи към 865 евро, а растежът за година е 2.37%.

В Пловдив се покачва ползата към западните региони, които притеглят с по-широки улици и междублокови пространства. Южните квартали са желани от хората с по-малък бюджет. Средната цена на квадратен метър доближава 718 евро, а растежът е 3.31%.

 

НОВ ДАНЪК

Според специалистите увеличението на налога върху покупко-продажбите с парцели в София от 2,5% на 3% няма да се отрази съществено на интензивността на пазара през тази година. „ Възможно е да охлади пристрастеностите на купувачи, които не са склонни да се снабдят с парцел непременно, само че резултатът върху покупко-продажбите ще е нищожен “, счита Гергана Тенекеджиева. " При договорка за парцел на стойност 100 хиляди лева, да вземем за пример, разноските ще се усилят с към 500 лева ", заяви Добромир Ганев. Предвид нивото на вложените средства в парцела това не е сума, която ще спре купувачите да вземат решение за покупка, счита Ганев. От друга страна, в случай че общината употребява набраните средства от увеличението на налога оправдано, би трябвало да се усъвършенства средата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР